NIE-nummer aanvragen Spanje

Wat is een NIE-nummer in Spanje?

Een NIE-nummer (Número de Identificación de Extranjero) is een identificatienummer voor buitenlanders in Spanje. Het is vergelijkbaar met het Burgerservicenummer (BSN) in Nederland en het National Insurance Number (NI) in het Verenigd Koninkrijk. Het NIE-nummer is een uniek nummer dat je als buitenlander nodig hebt om verschillende transacties in Spanje te kunnen uitvoeren.

Waarom heb je een NIE-nummer nodig?

Je hebt een NIE-nummer nodig als je van plan bent om voor langere tijd in Spanje te verblijven. Dit nummer is verplicht voor verschillende administratieve procedures, zoals het openen van een bankrekening, het afsluiten van een verzekering, het kopen van onroerend goed, het betalen van belastingen en het aangaan van arbeidsovereenkomsten. Zonder NIE-nummer kan je dus geen gebruik maken van de meeste diensten in Spanje.

Heb je een NIE-nummer nodig als tweede verblijver?

Ja, ook als tweede verblijver heb je een NIE-nummer nodig als je langer dan 3 maanden in Spanje verblijft. Dit is dus niet alleen van toepassing op mensen die permanent in Spanje wonen, maar ook op mensen die een deel van het jaar in Spanje doorbrengen, zoals bijvoorbeeld gepensioneerden, studenten of mensen met een vakantiewoning.

Hoe kan je als Belg een NIE-nummer aanvragen?

Als Belg kan je een NIE-nummer aanvragen bij het Spaanse consulaat in België of bij een Spaans politiekantoor (Comisaría de Policía) in Spanje. Om een NIE-nummer aan te vragen, moet je een afspraak maken en de volgende documenten meenemen:

  • Een geldig paspoort of identiteitskaart
  • Een formulier EX-15 (aanvraagformulier NIE-nummer)
  • Bewijs van de reden waarom je een NIE-nummer nodig hebt (bijvoorbeeld een arbeidscontract of huurovereenkomst)

Het kan zijn dat er nog aanvullende documenten nodig zijn, afhankelijk van de reden waarom je een NIE-nummer aanvraagt. Houd er rekening mee dat het proces enige tijd kan duren en dat het aanvragen van een NIE-nummer kosten met zich meebrengt.

Hoe lang is een NIE-nummer geldig?

Een NIE-nummer is in principe voor altijd geldig. Dit betekent dat je het nummer kunt blijven gebruiken, zelfs als je niet langer in Spanje woont. Let wel op dat sommige documenten, zoals arbeidscontracten of verblijfsvergunningen, een beperkte geldigheid hebben en dus vernieuwd moeten worden. Zorg er daarom voor dat je altijd de geldigheid van je documenten en vergunningen controleert en deze tijdig vernieuwt indien nodig.